2012. december 29., szombat

Milyen a jó blog?

Mi is egy jó blognak a titka? Mielőtt bárki azt hinné, hogy majd én előadom a tutit, nem, én nem tudom mi a titok. Ezért is tettem fel a kérdést. Viszont van valamilyen elképzelésem, hogy talán mi kell/kellene hozzá. Persze magamat nem sorolnám a szuper bloggerek közzé, de lelkes próbálok lenni, igyekszem mindig egy kis pluszt hozzá adni, ami nem biztos, hogy sikerül is. Természetesen a cél ezzel csak annyi, hogy a blogjaim jók legyenek, de legalább megközelítsék azt. Talán öt főbb szempont van - de lehet több, vagy kevesebb is természetesen -, ami alapján meglehet ítélni egy blogot. Nem állítom, hogy ez  így van, de... talán lehet benne valami. Talán a sorrend az fontos.


1. Milyen legyen a blog külalakja, kinézete...
Mindenki ezt látja meg először. Még katona koromban is ez volt a legelső dolog ami számított, a törzskultúra. Katonáék így nevezik a külalakot. Többféle ember van. Az előre elkészített sablonok már nagyon sokat segítenek a kezdőknek is. Természetesen vannak olyanok, akik beérik a legegyszerűbb blogsablonnal, de olyanok is akadnak, akik azt mondják,  nem értenek hozzá. És természetesen azok akik mindenből mindent akarnak, ami persze a szivárvány színekben csúcsosodik ki. Egy egyszerű, fekete-fehér designt, akkor is bárki el tud készíteni. Ebben nincs ördöngösség, én jobban szeretem a letisztult, rendezett, átlátható blogokat. Talán úgy tudnám összegezni, hogy saját tudásunkhoz mérten alkossunk egyedit.
 
2. Milyen minőségű képeket tartalmazzon...
Nálam ez alap azt hiszem. Nekem ez olyan, mint a szem, a lélek tükre, mely éppen a blogunkat tükrözi. Nem mindegy, hogy látszik valaki fordított energiát a fotózásra, vagy  fogta az adott dolgot, lenyomott egy gombot és feltöltötte. Igényes, jó fotót nem csak profi felszereléssel lehet készíteni. Láttam már telefonnal készült képet is pazar kivitelben. Természetesen azért számít a blog témája is, mert egy fotós blognál a telefonos kép azért kicsit gáz. Csak az számít mennyire vagy igényes magaddal szemben. Sokan kedvelik a most hódító Instagram, és a hasonló benyomást keltő képszerkesztő/manipuláló szoftverek használatát, ami szerintem nagyon jó is lehet. Kis szerkesztgetéssel és utómunkával akár így is közzé tehetünk igényes munkát. Ha a fotóink sokat tesznek a blogunkhoz, az képezi a vázát, akkor ne kis-méretbe rakjuk ki az oldalunkra
 
3. Milyen legyen a tartalom...
Ha kitaláltuk, hogy mit szeretnénk kiírni magunkból, mit szeretnénk megosztani másokkal, akkor ennek legyen tartalma, értelme. Legyen kerek a mondanivalója. Ne hemzsegjen a helyesírási hibáktól! Egy-egy elütés néha belefér, még akkor is ha többször átolvassuk a posztot. De a helyesírási hibák elriasztják az olvasót. Nem kell minden bloggernek újságíró iskolát végeznie, csak kicsit igényesebb legyen a munkájának tartalmára. Ne olyan bejegyzéseket tartalmazzon csak, mint a facebook oldalad, hogy ezt meg azt vettem, és egy bejegyzés megíródik két körömlakk és egy zokni beszerzéséből. Ki kell találnunk, meg kell tudnunk, hogy mi az erősségünk. Aki belekezd egy blogba, bizonyosan valamelyik témához jobban vonzódik. Legyen ez akár a fotózás, életmód, stílus, bármi más... Gyúrjunk rá erre az adott témára, olvassunk utána, ezen felül pedig az esetlegesen más témával foglalkozó bejegyzés betudható egy kis plusznak.
 
4. Mennyire legyünk szorgalmasak...
Ha csak félgőzzel vagyunk rajta a dolgon, akkor ne is várjunk csodát az oldalmegjelenítések terén. Az első és legfontosabb mikor elkezdünk blogolni, legyünk kitartóak és ne adjuk fel! Csak kemény munkával érhető el a célunk. Ez után pedig arra kell figyelnünk, hogy az erőnk továbbra se hagyjon el, ne fogyjon a bejegyzések gyakorisága. Van egy-két kedvenc blogom, amikkel csak annyi a bajom, hogy nem írnak rendszeresen. Erőltetni viszont nem kell. Ha nem jókedvünkből és teljes szívünkből csináljuk, akkor inkább felejtsük is el. Nem nekünk való. Azért nem kell azonnal törölni mindent és elfeledni, próbálkozhatunk egy kis kényszerpihenővel és ezalatt rájöhetünk, hogy mit is jelent nekünk a blog valójában.
 
5. Milyen rendszerességgel írjunk...
Ez nem is önálló pont, inkább csak egy 4.a, annyira összefügg ez a két fogalom. A rend, a rendszer, a fegyelem, mint tudjuk,  mindennek az alapja. Ha össze-vissza irkálunk csak magunkra vessünk, ha a kutya sem figyel ránk. Meg kell találni az embernek a saját életstílusához és idejéhez mérten az egyensúlyt. Ne terheljük túl magunkat, de ne is lustálkodjuk el a dolgot.
Nekem is van több blogom, vannak benne olyan alapvető hibák is amiket itt felsoroltam, de próbálom összeszedni a gondolataimat, hogy melyikre mennyi időt érdemes szentelni. Érdemes e foglalkozni azzal/azokkal a témákkal. A rendszeresség is kezd kialakulni szépen. Mikor ezt a blogot elkezdtem, úgy álltam neki, hogy ebben az évben átlépem a húszezres látogatottságot, most a még fennmaradt huszonvalahánnyal küzdök.  
Valamiért ezt a 20 000 -es számot jónak tartom, mert ez a blog is és a többi is - a triálbarátok és az élményvadász -, csak egy bizonyos szűk réteget szólít meg. Igyekeztem néha olyan kis apró pluszt belevinni, ami esetleg másokat is érdekelhet, talán ezért olvassák picit többen, mint vártam.
 
Örömömre szolgálna, ha lenne néhány hozzászólás, igazán érdekelne azoknak a véleményeakik olvassák a blogomat. Kíváncsi vagyok miért, mi az ami miatt rendszeresen visszatérnek. Talán a képek, a szöveg, vagy csak, hogy meg ne sértődjek?