2014. február 14., péntek

FeHoVa 2014

Tegnap megnyílt a FeHoVa 2014 – 21. FeHoVa Fegyver, Horgászat, Vadászat Nemzetközi Kiállítás. Már az indulás jól kezdődött. Megérkeztem a parkolóba, már egy nagyszerű látvány fogadott. Mellém parkolt egy világoskék "fullos" merci. Ahogy szokták mondani belül elegáns hangyabőr ülés -az az apró lyukas-, ahonnan kikászálódott egy elég terebélyes ember. Pontosabban kitolatott a kocsiból a félig meztelen hátsó fertályával előre. Sajnáltam, hogy nincs nálam a gép... Valami igazi vadászemberek lehettek.... Zöld ruha -a férfiakon öltöny, a hölgyön, kosztüm-, melyet emberünk lecserélt egy pulóverre. Ujjaikon arany pecsétgyűrű hegyek, alig tudták összezárni. Nyaklánc, mint egy komolyabb bika agancsának súlya és természetesen arany óra, karláncok és amiben csak lehet grandli és rókafog. Fantasztikus volt az összkép. Csak ráadás volt az egyedi rendszám. 

A főbejáratnál olyan sor volt a pénztáraknál, alig tudtam eljutni a sajtó irodáig. Bent is meglehetősen nagy volt már a tömeg. A kiállítás maga számomra sok újdonságot nem hozott, hasonló érzésem volt, mint régebben a C+D kiállításnál. A kiállítók java része ugyan az, viszont vannak azért újak is. Sok újdonságot mutattak be, főként vadászati részen. Újdonság a fegyverművesek bemutatkozása a késesekkel együtt. 
A megnyitó nem volt zökkenő mentes, hiszen a meghirdetett időpont két órát csúszott, majd Dr. Semlyén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr elfoglaltsága miatt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Ganczer Gábor HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg a kiállítást.

"Újra nyereségessé vált az elmúlt években a magyar vadgazdálkodás, az ágazat tavalyi eredménye már mintegy 1,5 milliárd forint körüli volt - mondta Fazekas Sándor a 21. Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) Nemzetközi Kiállítás hivatalos megnyitóját követően csütörtökön a Hungexpo budapesti vásárközpontjában.
A vidékfejlesztési miniszter szerint a 6 milliárd forintos éves árbevétellel rendelkező vadgazdálkodás nyereségessé válása a minisztérium által néhány éve megalkotott vadhúsrendeletnek köszönhető.
Az eredmény jó alapot adhat az ágazat fejlődéséhez a következő években, biztosíthatja a foglalkoztatás stabilitását, és segítheti a turizmus fejlesztését, valamint a természeti értékek védelmét is - tette hozzá.
A miniszter jelezte: az elmúlt időszakban több más jogszabály is született, amely megkönnyítette a vadászok, a horgászok, a természetjárók mindennapjait. Ide sorolta az új halászati törvényt, amely horgászbarát rendelkezéseket tartalmaz, és egyszerűsödtek a fegyvertartásra vonatkozó szabályok is.
Szigorították ugyanakkor az orvvadászatra és halászatra vonatkozó rendelkezéseket, ezek az illegális tevékenységek bekerültek a Büntető törvénykönyvbe. A természetjárás, a lovaglás szintén könnyebbé vált a magyar erdőkben a jogszabályi könnyítések eredményeként." (MTI)
A FeHoVa keretében együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV), valamint az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK). Elhangzott: március végén Hatvanban megnyílik a Széchenyi Zsigmond nevét viselő vadászati múzeum.