2023. június 13., kedd

Hallásvédő teszt. ISOtunes Sport CALIBER

Már pár vadászat és fegyverbelövés alkalmával volt szerencsém kipróbálni az új hallásvédő eszközöm. Első alkalommal lőtéri körülmények, fegyver belövés. Kicsit tartottam tőle, hisz egy csőbe kell lőni, ami erősíti a hangot, valamint a belöbő fülke ajtaja is csukva van. Bevallom kicsit paráztam az elsütőbillentyű (ravasz) elhúzásánál. Az ISOtunes Sport CALIBER baromi nagy meglepetést okozott. Gyorsan a száraz tények, reklámdumák:

Az Isotunes Sport Caliber hallásvédő füldugó rendkívül könnyű, aktív eszközök Bluetooth-szal.
Kifejezetten vadász- és lövészsportokhoz fejlesztették ki, kicsi és műszakilag kiváló minőségű alternatívát kínálnak a klasszikus fülvédőkkel szemben.
A hirtelen, hangos zajokat, például lövések vagy gépzaj hangjait eltompítja, míg a gyenge környezeti zajokat felerősíti.
Ez lehetővé teszi a kollégákkal való kommunikációt és a megfelelő zajok hallását anélkül, hogy a hallásvédőt le kellene venni.
A készülék izzadtság-, por- és vízálló az IP67 szabvány szerint – ez azt jelenti, hogy az Isotunes Sport Caliber füldugókat átmenetileg vagy akár fél órára akár egy méteres vízbe is el lehet meríteni anélkül, hogy sérülést szenvedne.
Ezenkívül a kompakt füldugók okostelefonhoz vagy más Bluetooth-képes eszközhöz csatlakoztathatók.
A hívások fogadhatók és a zene kiváló hangminőségben hallgatható.
Az Isotunes Sport füldugók zajszűrős mikrofonokkal rendelkeznek, így a hívó fél még zajos környezetben is tisztán hallhatóak.
Praktikus töltődobozban tölthető, amely szállítódobozként egy nadrágzsebben is elfér.
• aktív hallásvédelem
• Bluetooth 5.2 kapcsolat az okostelefonnal való párosításhoz
• izzadtság, por és vízálló az IP67 szerint
• töltés praktikus töltődobozon keresztül
• használati idő akár 13 óra
• SNR értéke 32 dB
A szállítással egy USB töltőkábelt és cserélhető habszivacs és szilikon dugókat kapunk három különböző méretben.
Manapság általánosan elfogadott, hogy a szem- és fülvédőt mindig viselni kell lőtéri körülmények között. Legyen szó vadászatról, versenyzésről vagy csak a lőtéren való bohóckodásról, fontos, hogy érzékeny szerveit megóvja a szükségtelen traumáktól, ha folyamatosan szeretnél hallgatni Korda Gyuri bácsi "Reptér" című számát hazafelé (ne hazudj, mindannyian tudjuk, hogy csinálod). Egyre többen vallják, hogy nem csak verseny, vagy lőtéri körülmények mellett van szükség a hallásunk védelmére. Sokan választottak nagy kaliberű fegyvereket, mert mondván nincs utánkeresés, nincs olyan vad amire nem lenne jó az ürgétől a yetiig. De eljő az idő, mikor a nagy kaliber kezdi elhasználni a használóját. Egyre fájdalmasabb a visszarúgás, de nem akarunk megválni tőle, mert megszoktuk, emlékek fűznek hozzá és még lehetne az okokat sorolni. Ezért teszünk rá egy népies nevén csőszájféket. Kompenzálja a hátrarúgást, de azt vesszük észre magunkon, hogy gyakorlatilag szájról olvasunk... Ismerek sok hivatásost, akik minden mondatnál visszakérdeznek, mert nem hallanak. Közel 40 éve használok "fülest". Sportban is használtam, vadászatban is használom. Mára már a vezeték nélküli fülhallgatók rendkívül népszerűek lettek, kényelmesebbek is mint a fülvédők. Ez a típus is mint hasonló társai is, gyakran szenvednek néhány alapvető hátránytól.  Igaz ez egyén függő, kinek mi a hátrány. Sok vezeték nélküli fülhallgatónak nincs elegendő akkumulátorkapacitása ahhoz, hogy egy egész napos vadászatot, versenyt kibírjon. Vannak ennél a hallásvédelmi eszköznél sokkal kifinomultabb, jobban egyénre szabható változatok is. Az egyik ilyen a magyar fejlesztésű KALIBER aktív zajvédő eszköz. Aki akarja, majd elolvashatja a termék weboldalán. A nagy különbség szinte egy szóban megfogalmazható: egyéni (fül)lenyomat  alapján készül, így építik bele az elektronikát. Az ISOtune a különböző adapterekkel, szinte mindenki számára megfelelő, jó illeszkedést biztosít.

ELSŐ BENYOMÁSOK

Az ISOtunes Sport CALIBER vezeték nélküli fülhallgatók egy kis dobozban érkeznek, ami mindent tartalmaz, amire szüksége lehet ahhoz, hogy elérje a sorozatot. A 25 dB-es zajcsökkentés azt jelenti, hogy kényelmesen lőhetünk "közönséges" kaliberekkel, nem szükséges külön kiegészítés. Sajnos nekem nagyon is csak hétköznapi űrméretű fegyvereim vannak, .22 LR; 243 Win. és .308 Win. Hogy miért ez a sor, az most azt hiszem nem érdekes. Mindhárom kaliberrel lőttem lőtéren és vadászaton, valóban kényelmes és nem zavaró a viselete. Vannak pozitúrák, mikor a füles kényelmetlen, hébe hóba előfordult már, hogy fel-, vagy elcsúszott. A 25 dB-es NRR (Noise Reduction Rating kb: zajcsökkentés minősítése) körülbelül 4 dB-lel kevesebb, mint amit a szokásos eldobható habszivacs füldugóktól elvárhatunk.
Kipróbáltam néhány különböző füldugót, hogy megtudjam, melyik működik a legjobban, és azt tapasztaltam, hogy az alap méretű fülcsúcsok passzolnak a legjobban a fülemhez. Ha a mellékeltek közül egyik sem passzol valamilyen okból, jó tudni - legalább is ezt írják róla -, a CALIBER fülhallgatók kompatibilisek az ISOtunes bármely más füldugójával is, amelyek menetes füldugóikkal rendelkeznek.
A CALIBER fülhallgatók használata meglehetősen egyszerű, és nincs szükség külső hardverre. Ha nem szeretnénk ezeket párosítani a telefonunkkal, akkor nem kell, és továbbra is élvezhető az ISOtunes Tactical Sound Control technológiájának előnye, miközben védi a fülét és folytatható tovább a beszélgetés is. Azt tapasztaltam, hogy a hangos beszélgetés vagy akár a saját beszéd is kiélezi a CALIBER beépített mikrofonjának előnyeit. Ez azt jelenti, hogy hangos beszélgetés jön a fülhallgatón keresztül, némi statikussággal, kissé gerjed. Ez nem nagy dolog, mivel egy-két méter távolságra valakitől kiküszöböli ezt a problémát, és a beszéd közben fellépő gerjedés valószínűleg csak jó jele annak, hogy a kelleténél hangosabban beszélsz, ha valaki más is hasonló elektronikus hallásvédőt visel.

TAPASZTALATOK

Az elmúlt néhány cserkelés során kizárólag az ISOtunes Sport CALIBER fülhallgatót használtam hallásvédelmemre, és azt tapasztaltam, hogy amíg kint tartózkodok, szinte bármilyen kaliberrel kényelmesen használható. A csillapítatlan 308-tól egészen a .22LR-ig mindent sokkal elviselhetőbbé tesz ez az elektronikus hallásvédő, és ha a következő sávból érkező lövések zavarnának, az ISOtunes Sport CALIBER fülhallgatók 3 különböző szintű külső zajt is tud kezelni. Ez azt jelenti, hogy ha éppen meccsen vagy, és továbbra is hallani szeretnéd a főnököd, megteheted. Ha egyedül vagy, és csendesebb élményre vágysz, ez is egy lehetőség. Akárhogy is, ezek a fülhallgatók által a fülembe csapódó zajt a biztonságos 85 dB-re korlátozzák, így nem kell attól tartania, hogy akár egy koncerten is az első sorban túl hangosan hallod a zenét.

Tartóssági/vízállósági tesztek

Az ISOtunes Sport CALIBER fülhallgatók IP67-es védelemmel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy (elméletileg) teljesen zárt a külső portól, és alkalmasak bizonyos mennyiségű vízzel való kitettségnek is ellenállni. Nem mertem kipróbálni, pedig úgy lett volna tökéletes a teszt, de elhiszem. Esőben jól működik :)
Röviden, az ISOtunes Sport CALIBER fülhallgató kemény, mint a szög, és biztos vagyok benne, hogy ezek a könnyű füldugók ellenállnak a nagy igénybevételnek, és még az alkalmankénti úszásnak is. Azok, akik nyáron izzadnak a fegyverrel szemben, biztosak lehetnek abban, hogy nem tesznek tönkre hallásvédelmét, ha úgy döntenek, hogy ezt a kétségkívül kényelmesebb fülhallgatót viselik a fül védelmére.

ELŐNYÖK/HÁTRÁNYOK ÉS UTOLSÓ GONDOLATOK


Amit nem szeretek

Előbb hárítsuk el a rossz hírt. Ezek a füldugók még mindig elmaradnak a többi hasonló típusú fülhallgatótól – beltéri kínálatban nem a legjobb viselet. A megnövekedett nyomás és zúgás ami beltéri használatban tapasztalható, nem igazán nyerő. Az ilyen és hasonló helyzetekre maradjon inkább a füles, ami nem csak a fül lyukat védi, hanem az egész fület. Másodszor, úgy tapasztaltam, hogy ezeken a fülhallgatókon nem a legjobb a mikrofon minősége - igaz nem is erre készültek, de egyszer-egyszer maradhat -. Többször is megpróbálkoztam telefonhívással az ISOtunes Sport CALIBER fülhallgatóval, és összehasonlítva a telefonhívásokra szánt Bluetooth fülhallgatókkal (MI Air Bud), azt tapasztaltam, hogy a másik oldalon lévő fél nehezen hallottak a beépített mikrofonokon keresztül. A bejövő hangminőség elég jó volt számomra, bár a 85 dB-es határ mellett egyes hívók túl halknak találhatják.
Ez némileg megbocsátható, mivel nem tervezek telefonhívásokat fogadni a lőtéren, és az emberek általában úgyis leteszik a telefont, miután lövéseket kezdenek hallani a háttérben. Hatalmas pozitívum lenne azonban, ha ezek egy jobb, magasabb hívásminőségre képes mikrofont tartalmaznának, és valóban univerzális hallásvédő párrá változnának.

Amit szeretek

Kezdetnek tetszik, hogy az ISOtunes Sport fülhallgatók nem tartalmaznak szabadalmaztatott alkalmazást, amely extra funkciókat nyithat meg. Minden, amire szükségünk lehet a CALIBER fülhallgatók vezérléséhez és beállításához, már bele van építve magába ebbe a dizájnba, és használható iPhone vagy Android készülékével. Azt is nagyon szeretem, hogy az ISOtunes sokféle méretű és típusú füldugó egységet tartalmaz a különböző felhasználók számára, hogy kipróbálhassák a legjobb illeszkedést. 
Végül, szeretem az akkumulátor élettartamát. Az általam tesztelt pár 13 órás barangolás használat és az 500 mAh-s tok belsejében elhelyezett további két töltésnek köszönhetően egy teljes napos használatra is készen áll.