2010. március 12., péntek

Támadás

Nincs is olyan élőlény már a Földön, hogy ne alkalmazkodott volna a klímaváltozáshoz. Ezzel nincsenek másképp egyes élősködők sem. Nem zavarja őket a jelenlegi hó, hideg sem. ezek a "derék" jószágok a kullancsok. Még szinte ki sem léptünk a télből, és már jön is a támadás első hulláma. Tehát kedves ember társak egyre korábban kell megkezdeni a védekezést ellenük. A szakemberek az oltást, illetve a kullancsirtó szereket javasolják védekezésre. Egy 2 mm nagyságú "semmiség" egy életre megtudja keseríteni az életét az embernek. Mire is kell odafigyelni ha erdőn-mezőn járkálunk? Fontos a könnyen átvizsgálható ruházat is, valamint érdemes elkerülni a vadak által látogatott helyeket is.A kullancs a ruhán, majd a bőrön észrevétlen haladva a vérszíváshoz kedvező helyet keresi az emberi testen. Gyakran a hajban, a fülek mögött, vagy például a végtagok tövének hajlataiban állapodik meg.
A legfertőzöttebb területnek hazánkban Tolna, Somogy és Zala megye, a Balaton-felvidék, valamint a budai hegyek számítanak.
A kullancs egyébként az atkák egyik alrendje, vérszívó parazita. Szájszerveikből fejszerű képződmény alakult ki, ezen viseli a szipókának nevezett szervét. Szaglószerve az elülső lába végén van. A magasban várakozó rovar áldozatának melegét, szagát és a kilélegzett levegő szén-monoxid tartalmát érzékelve támad. Érzésteleníti a bőrt, és azután szúrja bele sajátos, nyílhegyhez hasonlító ormányát, majd odaragasztja magát.
Ha kullancsot fedezünk fel a természetjárásból hazatérve, mihamarabb távolítsuk el, mert minél több ideig bennünk van a kullancs, annál nagyobb a fertőzés esélye. Vigyáznunk kell azonban néhány olyan módszerrel, melyeket a néphagyomány őriz. Ne kenjük be például a kullancsot a lélegzését akadályozó folyadékkal (pl. olajjal), mert a fulladozó élősködő visszaöklendezi a fertőző vért. Óvakodjunk a potroha megnyomásától is. Az viszont nem gond - a közhiedelemmel ellentétben -, ha beszakad a kullancs szipókája, mert a szálkához hasonlóan kilökődik a bőrből, és nem okoz további kárt a szervezetben.
A legtöbb kullancs emberi kórokozókat nem hordoz. Ha a kullancs mégis fertőzött, akkor is kicsi az esélye annak, hogy a kórokozók már a vérszívás kezdeti szakaszában a sebbe jussanak. Olykor azonban mégis súlyos következményekkel járó fertőzéseket, például Lyme-kórt vagy vírusos agyvelőgyulladást (kullancsencephalitist) és agyhártyagyulladást terjesztenek emberre. Előzőt erős antibiotikum kúrával lehet kezelni, ha idejében felismerik, utóbbit pedig védőoltással lehet elkerülni.
Ha valaki többet szeretne megtudni ezekről az élősködőkről ajánlom figyelmébe a http://kullancs.lap.hu/ oldalt