2010. április 29., csütörtök

Betiltották a kullancsirtót

"Az ÁNTSZ értesítette az önkormányzatokat, hogy az uniós elvárások miatt a kullancsirtásra eddig alkalmazott Actellic 50 EC permetezőszer környezetvédelmi okokból mostantól nem használható. Az EU állásfoglalása szerint nagy kiterjedésű irtás azért sem indokolt, mert a szer más rovarokat is elpusztít. A védekezés egyetlen lehetősége a megelőzés, ami a bőrbe fúródott kullancs korai felfedezését, eltávolítását és a védőoltást jelenti. Magyarországon jelenleg nincsen engedélyezett kullancsirtó szer, viszont az engedély nélküli irtás kémiai terhelési bírság kiszabásával jár."
forrás: kemma

Ezek után csak arra lennék kíváncsi, hogy az EU tagállamaiban ugyan olyan erősen fertőzöttek e a területek, mint nálunk. Van e annyi Lyme kóros, mint nálunk? Megint, olyan lovas érzésem van ezzel kapcsolatban, mintha átestünk volna a túloldalára...
Lóról jut eszembe, nem csak az ember van veszélyben a kullancstól, hanem az állatok is. Ha minden igaz, a ló az egyik legizzadékonyabb háziállat, és emiatt a készítmények hatása jóval rövidebb, mint a többi állaton. A lovakat is hasonlóan, mint az embereket, főként erősen fertőzött területen, tereplovaglás előtt ajánlott elsősorban a láb, a has, mellkas, szügy, fej és nyak területeit kullancsirtó vagy -riasztó szerrel lekezelni, majd pedig lovaglás után az egész lovat alaposan átnézni. A kullancsok az esetek nagy részében nem fúródnak azonnal a bőrbe, ehhez megfelelő területet keresnek, ahol elég vékony a bőr, és jó vérellátású. Ha már befúródott kullancsot találunk, ugyan úgy kell eljárni, mint az embernél, ne próbáljuk meg a lovat különböző kenőcsökkel és egyéb kenceficékkel bekenni, mert ezzel a fulladását okozzuk, aminek a következménye a felszívott vér és a nyál visszaöklendezése lesz.