2011. február 18., péntek

Bushy

Végre megvan! Hogy mi?! Sikerült végre "megalkotni" a saját kezemnek megfelelő méretű túlélő kést, sajnos egyelőre csak papíron. Már régi vágyam volt egy igazi jó kés. Igaz, nem kellett olyan túl sokat gondolkodni, ezt el kell ismerjem, hiszen nem én találtam ki. Magát a fazont, penge formát, már mások bevált késeinél is látni, itt az egyediséget a penge hossza, vastagsága, minősége, valamint a markolat formája jelenti. Igazából két nagy túlélő kését vettem alapul, az egyik nem más, mint a méltán neves Ray Mears által tervezett Woodlore kés, a másik Bear Grylls szintén saját tervezésű kése. Talán meg is vehetném, de meg kell felelni bizonyos feltételeknek, valamint az ára sem valami "baráti". A woodlore alapkategóriás kése £350 -nál kezdődik (áfa nélkül :) ), Bear kése sincs ez alatt, közel 700$ az aláírásával ellátott darab. Meg kell jegyezzem utóbbira közel öt évet kell várni... Replikákat lehet venni akár már féláron is. Talán ezt látta meg a Gerber cég, és piacra dobta Bear kését, kicsit másképp, műanyag, de strapabíró nyéllel, és egy "okos" tokkal (~80$). Talán már a FEHOVA-n láthatjuk, hisz az Európai bemutatója márciusban lesz.  Akik próbálják elsajátítani az igazi bushcraft érzést, bizonyára ismerik ezeket a késeket. Interneten is szerepel több How to make a knife/Hogyan készítsünk kést. A legjobb magyar woodlore replikát Marek Csaba mester készíti.
Ezzekkel a késekkel "csak" annyi elvárás van, hogy szinte minden feladatnak megfeleljen. Lehessen vele akár állatot bontani -kis és nagytestűt egyaránt-, faragni, fát hasítani, extrém esetekben akár sziklamászáshoz is lehessen használni stb. Ezért pengéje vastag (4mm), de rugalmas -a markolat résszel egydarabban-, kellően nehéz, hogy a könnyed csuklómozdulatok se okozzanak gondot használata során. Keménysége 57-59 HRC kell, hogy legyen, ez már biztosítja a kellő éltartósságot, viszont még nem okoz túlságosan nagy gondot az élezés. A 60 Rockwell-es keménységű pengék fenését már külön meg kell tanulni, no nem azt mondom, hogy a többi késnél nem, de ez a keménység már igazi kihívás, viszont később meghálája a gondoskodást. Az élezés egy külön tudomány, egy angol szaklap több, mint 100 oldalon keresztül foglalkozik a különféle merev pengés kések élezés technikájával. Visszatérve, a markolat kialakításánál figyelembe kell venni, hogy a kést biztonságosan tudjuk kezelni, sötétben is meglehessen különböztetni a pengét a markolattól. Ne legyen túlságosan szögletes, mert akkor töri a kezet, ha mag túl ovális akkor munka közben könnyen kifordul a kézből. Hossza maximum egy negyed tenyérrel legyen hosszabb, így nagyobb erővel lehet súlytani, illetve kalapácsként is lehet használni. Anyaga az esetemben lakkozatlan fa lesz, mert ha vizes is, kevésbé csúszik. A biztonságot próbáltam fokozni a markolat kiszélesedésével valamint csuklószíj rögzítésének lehetőségével.
Már csak egy késműves embert kéne találni, aki elkészíti a mintadarabot, amit lehetne tesztelni, kialakítani a végleges kést. Ez még hónapok munkája...