2011. február 24., csütörtök

Kezdődik a szezon...

Kezdődik a szezon, hogy milyen? Nem más, mint az agancsozás szezonja. Aki illegálisan gyüjti a hullott fejdíszeket, vagy figyelmen kívül hagyja az erdőlátogatási tilalmat, az akár kétszázezer forintos bírsággal is sújtható. Agancsot csak a vadgazdálkodótól kapott írásos engedély birtokában lehet gyűjteni. Például tolna megyében február 1 és április 30. között több területen is érvényben van a tilalom, amiről az erdei utak bejáratánál felhívást függesztettek ki. Ez igaz szokott lenni itt a Budai hegyekben, somogyban és baranyában is. A figyelmeztető táblák kihelyezésének oka, hogy az elhullatott agancsot illegálisan összegyűjtők indokolatlanul zavarják a vadállományt, valamint megkárosítják a vadgazdálkodó szervezetet. Figyelem! A tettenérésnél nincs szükség a rendőrség jelenlétére. A bírságot közvetlenül a vadászati hatóság szabja ki. Természetesen a szervezett turizmus, a kijelölt turistautakon engedélyezett.
A vadászati szakemberek szerint szervezett bandák fésülik át az erdőket, szedik össze az elhullajtott szarvasagancsokat, amiből a feldolgozók a kabátgombtól kezdve a bicskanyélen át a kalapdíszig számtalan terméket készítenek. Hiába van engedélyhez kötve a gyűjtés, érvényt szerezni a törvénynek nagyon nehéz, szinte lehetetlen. Olyan az illegális agancsozás, mint a fémgyűjtés. Orgazdák vásárolják fel, akik ezt megpróbálják különböző helyekről származó engedélyekkel „tisztára mosni”. Általában a felvásárlók kétezer forint körüli áron veszik át az elhullott trófeákat, majd adják tovább.
Azokon a helyeken, ahol intenzív vadgazdálkodás folyik, megint nehéz kijutni fotózás céljából. Pedig az elmúlt években sikerült egy-két agancsozót lencsevégre kapni, kockáztatva testi épségünket... Ha észrevesznek, egy hullott agancsal nagy pofont lehet kapni...
forrás:vadászforum.net