2011. november 19., szombat

Visszapillantó (1. rész)

…avagy, ahogy a digitális korszakom elkezdődött.


Igazából az apropót az adta, hogy egy régebbi fotós újság hátoldalán megláttam egy reklámot, az ott szereplő gép árán viszont elhűltem. Még ma is rácsodálkozom, hogy az akkori technika (is) milyen drága volt.


Még a XXI. század elején kezdődött -de furi ezt olvasni-, mikor a munkám megkövezelt egy fényképező gépet. Akkor tájt már ismét izgatott a fotózás, gondolván kihasználva az alkalmat, mert „pénz nem számít” vetetek egy jó gépet. A jó gép kategória ebben az esetben egy kompakt, pontosabban egy bridge gép volt. Főnökömnek sikerült elmagyarázni, miért is ez a gép kell nekünk, szerencsémre akkoriban indult a cég újságja is, melynek tudtam fotózni. Így esett a választás éppen a European Imaging and Sound Association (EISA) 2000-2001-es szavazásának egyik díjazottjára, amely a digitális fényképezőgépek kategóriájában lett győztes. A 3,3 millió pixel felbontóképességű Olympus C-3030 ZOOM. A digitális fényképezőgépek minőségének megítélésekor az egyik fő szempont, hogy milyen felbontású CCD van benne. Nos, a C-3030 az első, amely valóban olyan jó minőségű képeket is készített, amilyenek a több mint 3 millió pixel felbontóképesség okán elvártó tőle. Természetesen egy digitális fényképezőgépnél más szempontok is fontosak.


A C-3030 sokoldalú szerkezet, a teljesen automatizált illetve a szinte mindent manuálisan állítani végpontok között kínál lehetőséget a képek megkomponálására. Az expozícióvezérlés, az élességállítás, a fehéregyensúly, a trükk hatások terén kínált választékkal profi fotósok is elégedettek lehettek. 3x-os optikai, valamint 2,5-szeres digitális zoom állt a gépben a felhasználó rendelkezésére, az elkészített képek tárolása pedig SmartMedia memóriakártyán történik, amelyből akár 64 megabájtosat is vásárolhattunk a géphez. Alaphelyzetben 16 megabájtos memóriával szállították, ez a legmagasabb képminőségi fokozatra, de nem tiff formátumra állítva körülbelül 6 kép tárolását tette lehetővé (2048x1536 pixel, SHQ mód), alacsonyabb pixelszám és mód esetén ez az érték 20-tól akár 165-ig terjedhet.


Az Olympus ezen típusa rászolgált az EISA díjra, és mindenkinek bátran ajánlották a megvételét - amennyiben az ehhez szükséges mintegy 350 ezer forintot elő tudta teremteni.


 2002 júliusát írhattuk, mikor elérkezettnek láttam az időt egy igazi saját bridge gép megvételére. Akkoriban még a tükörreflexes kategóriában nem voltak igazán elérhető árban gépek. Az Olypust már ismervén, maradtam ennél a márkánál. Az új gép kipróbálása során a kezelés nem volt nehéz, a gombok jó elhelyezésűek, talán a bekapcsoló gomb egy kissé szokatlan helyre került az LCD fölé. Az Olympus C-740UZ-t azoknak ajánlották, akiknek fontos a nagy optikai zoom használata, ragaszkodnak a mélységélesség és a zársebesség sajátkezű beállításához, fontosnak érzik a hosszú idejű videofelvétel készítésének lehetőségét és nem riadnak vissza a kissé drága xD kártyától. Nekem ezek közül csak a nagy optikai zoom kellett és a video. Az xD kártyával, emlékszem sokszor meggyült a bajom. Az Olympus C-740UZ ára 135 ezer forint.


 2003 augusztus. Elérkezettnek látszott az idő, megjelent a piacon az első igazán elérhető áru gép. A Canon egy új tükörreflexes digitális fényképezőgépet jelentett be, az EOS 300D névre keresztelt 6,3 megapixeles modellt. A DIGIC processzorra épülő gépet hétpontos nagysebességű autófókusz, 35 zónás fénymérés, és másodpercenként 2,5 kép készítése jellemezte. Az érzékenységet ISO 100, 200, 400, 800 és 1600 között válthattuk. A rekeszidő 1/4000-30 mp között állítható. A 300D a képeket JPEG és RAW formátumban tudja menteni, akár egyszerre mindkettőben. A képeket CompactFlash kártyán tárolja. A géphez az összes Canon EF objektív használható, igaz, a 35 mm-es formátumnál kisebb érzékelő miatt 1,6-szoros nagyítással. A Canon egy külön objektívet is kifejlesztett az új géphez EF-S 18-55 f/3.5-5.6. A gépbe belekerült a PictBridge szabvány szerinti közvetlen nyomtatási lehetőség is, mely az ezzel kompatibilis nyomtatók használata esetén a számítógép teljes kiiktatását teszi lehetővé. A 2003 novemberben megjelenő Canon EOS 300D ára 359.990 Ft.