2011. november 19., szombat

Visszapillantó (2. rész)

Ebben a részben egy kategóriával feljebb ugrunk, már nem a belépő szintet birtoklom, ha nem a közép kategóriát, a félprofi gépek egyikét a Canon Eos 30D-t.
Elsőre egy kicsit lejebb szerettem volna kezdeni, a fokozatosság elve alapján, de mire elhatározásra -főleg pénzhez- jutottam addigra már 2007 júliusra ugrott a naptár, egy ideje bejelentésre (2006 február) került a 20D utódja. Addig, addig húztam az időt, hogy a 30D egy éves megjelenése óta a 20D szépen lassan kihalt a boltok polcairól és átköltözött az apróhirdetések rovataiba,nem maradt sok választása annak, aki középkategóriás DSLR-t szeretne magáénak tudni. A hozzáértők azt mondanák szívük szerint, hogy nem éri meg a több tízezer forint különbség a két modell között. De, kellett már a nagy LCD és jó, hogy van. Igen, kellett már a szpot fénymérés és jó hogy van, de ezeket leszámítva jószerével egy szoftverfrissített elődöt kapunk, 30D címkével.
Szolgáltatásait tekintve a Canon EOS 30D valahol az EOS 5D és az EOS 20D között helyezkedik el. A váz bal felső vállán ülő felvételimód-választó tárcsán a szokásos automata, P, Tv, Av és M beállítás mellett ugyanúgy megtaláljuk a portré, tájkép, makró, sport, éjszakai motívumprogramokat, mint mondjuk az EOS 300D-nél. Az EOS 30D esetében a motívumprogramok nem csak a fénymérési mód, az autofókusz üzemmód, a rekeszés az időautomata beállítását jelentik, hanem a képstílusok váltásával a digitális képfeldolgozás folyamatára is hatással vannak. Az EOS 30D-nél a RAW mellett háromféle felbontású JPEG készíthető, kétféle tömörítéssel. Mindegyik JPEG formátum választható önállóan, vagy a RAW-val együtt is. Az utóbbi esetben a kamera a RAW fájlt is menti a memóriakártyára, meg a JPEG képet is elkészíti.
Ha egy kényelmes és strapabíró Canon DSLR-t keresünk, a sor a 30D-nél indul. Hiába az egyre több 10 megapixeles gép a 30D képminősége és 8 megapixeles abszolút versenyképesbármely mezőnyben is. Minden együtt van ahhoz, hogy jó gépnek nevezzük. A Canon EOS 30D ára kb. 365 000 Ft. A 30D-nek volt egy kistestvére is már akkor a tarsojomban, egy Canon PowerShot S3IS, ára 195 000 Ft volt.

Már 2009 márciust írunk. Kis külső ráhatásra elérkezettnek láttam az időt egy kicsit komolyabb géppark felállítására. Itt lépett színre a Canon EOS 40D, kiegészülve egy társsal a Fuji Finepix S5Pro személyében. 
A kor belépőszintű slágere az EOS 350D és 400D feletti kategóriába sorolt félprofi EOS 40D az ambíciózusabb fotósok számára készült, jópár lehetőségében túlmutat a belépő szintű két gépen, illetve a 2006 februárjában bemutatott közvetlen előd, a EOS 30D képességein is. Az EOS 40D a megapixelek számának emelkedésén kívül számos pluszt ad az EOS 30D-hez képest. A 10,1 megapixeles CMOS képérzékelőn, az élőkép megjelenítésére is alkalmas kijelzőn, valamint a számtalan kényelmi extrán kívül még gyorsabb is lett. Kétféle sorozatfelvételi üzemmód közül választhatunk, a gyorsabbik 6,5 kép felvételére ad lehetőséget másodpercenként, akár 72 kép erejéig, míg a köztes buffermemória megtelik. A sorozatfelvétel a zárszerkezeten és a köztes memória méretén kívül a képfeldolgozó processzor sebességén múlik. Az EOS 40D DIGIC III feldolgozóegysége 65 millió képponttal képes foglalkozni egyetlen másodperc alatt. Az EOS 30D DIGIC II egysége másodpercenként öt, 8,2 megapixeles fotó elkészültét tette lehetővé egy 30 képkockás sorozat erejéig.
Az összehasonlítás kedvéért: az EOS 400D (DIGIC II) 3 kép másodpercenkénti felvételére alkalmas, 27 kép hosszan, a 40D árának kétszereséért megvásárolható EOS 5D (DIGIC II) szintén csak 3 képkockát tud egy másodperc alatt nagyjából 60 kép erejéig. Ezt a sebességet akkoriban 249 000 forintért mérték. A bevezetőben említett Fuji S5Pro akkoriban 300 000 Forintos áron volt elérhető, de én egy mintadarabot vettem meg kisebb hibákkal, természetesen ennél olcsóbban.
 Itt következik egy kis hatás és fotózási szünet -egy jó akaró segítő szándékából kifolyólag-, mindenemet elloptak, így minden kezdődött (volna) előről.


… és a jelen. A jelen kicsit visszalépés az időben hiszen az 1D Mk II-t 2004 ben jelentették be


Az 1D után 2004. január 29-én jelent meg az Canon EOS 1D Mark II frissített változat, amely a kor követelményeinek megfelelően nagyobb felbontású képérzékelőt és néhány apróbb, de nem jelentéktelen változtatást kapott. Az új CMOS-szenzor kétszer akkora felbontású, mint az elődben lévő, az érzékenység is nagyobb skálán változtatható. A régi 1D egyik legerősebb tulajdonsága a 8 kép/mp-es, 20 képig tartó sorozata volt, az új 1D Mark II-ben a sorozat sebességét sikerült megőrizni, annak ellenére, hogy a felbontás kétszeresére nőtt.
A digitális vázban a Canon által megtervezett és gyártott 28,7x19,1 mm-es (vagyis a képkivágás mértéke 1,3-szeres) CMOS érzékelője található. Az érzékenység legkisebb értéke az elődmodell ISO 200-ával szemben itt akár ISO 50 is lehet, a legmagasabb érzékenység pedig ISO 3200. Az ISO 100 és ISO 1600 tartományban az értékeket 1/3-ad Fé-enként választhatjuk ki. A fotókat 12 bites RAW formátumban, vagy JPEG fájlként menthetjük el. A RAW fájlok 9 MB méretűek. A JPEG minősége 10 lépésben állítható, minden felbontáshoz külön-külön hozzárendelve.
A vázra a szokásos EF bajonettes optikák csavarhatók fel, a halszemtől egészen az 1200 mm fókusztávolságú ultratele optikáig. A 300D-nél bevezetett EF-S bajonettű optikák nem használhatók.
Az 1D Mark II áttörő újítása, hogy SecureDigital kártyát is használhatunk a kategóriában eddig elterjedt CompactFlash mellett. Ráadásul ezt úgy is tehetjük, hogy egyszerre két kártyát helyezünk a gépbe (1 CompactFlash, 1 SecureDigital), és ilyen esetben az egyik memóriakártyát akár biztonsági kártyaként is használhatjuk, vagyis a készített képek mindkét kártyán elmentésre kerülnek. Ára megközelítőleg 900 000 Ft volt.
Amit szerettem volna kihozni az áttekintésből csak annyi, hogy szinte minden nap rácsodálkozunk a boltok kirkatára, hogy mennyibe kerülnek a gépvázak és KITek, de szerintem senkinek sem jut eszébe visszanézni, hogy annak idején mennyiért vette az első digitális kameráját. Gyakorlatilag csak a név változik az ár szinte ugyan az.