2013. augusztus 30., péntek

FIGYELEM! Szeptember 1.

A vadászati idény sok helyen holnap, szeptember 1-jével veszi kezdetét, emiatt pedig nem árt a fokozott óvatosság, ha kirándulásra készülsz. A hatóságok több helyen is felhívták a figyelmet a körültekintő túrázásra, az erdők a vadászati idény miatt szeptemberben csak korlátozottan lesznek látogathatók.
 
Bírság és életveszély
Mivel a társaságok szeptember 1. és 30. között vadászterületein intenzív vadászati tevékenységet folytat, a balesetek elkerülése és a vadászati jog zavartalan gyakorlásának biztosítása érdekében korlátozza az erdőterületek látogatását, illetve a gyalogos- és járműforgalmat. Ez általában naponta 16 óra és másnap reggel 8 óra között tiltja az erdőkben való tartózkodást. A tilalom megszegői erdőrendészeti szabálysértés miatt 10 ezer forintos bírsággal is sújthatók. A korlátozást a községi önkormányzatok hirdetőtábláin és az erdőbe vezető utaknál is elhelyezik. Okos turisták ezeket a figyelmeztető feliratokat szokták letépni, mert akkor azt hiszik, nem is létezik. Ahogy már többször írtam, "... ha én vagyok az adófizető, akkor az én erdőm, ne mondja már meg egy vadász, hogy mit csináljak! Akkor megyek oda amikor akarok!" szoktam hallani gombászóktól, bóklászóktól. Több helyen is az előzetes időpont- és helyszínegyeztetéssel szervezett kiránduló csoportok igénye esetén azonban biztosítani tudják az erdőlátogatást.
 
Amit nem árt tudnod!
A somogyi, zalai erdők -amik az ismertebb vadászterületek- azonban nem az egyetlen olyan területet jelentik az országban, ahol szeptembertől intenzívebb vadásztevékenységet végeznek, így nem árt óvatosabbnak lenni, ha erdei túrát tervezel. Fontos, hogy indulás előtt a helyileg illetékes erdészeti szervnél tájékozódj az esetleges figyelmeztetésekről, és figyeld a kihelyezett táblákat. A vadászat általában a kora reggeli, illetve a késő délutáni, esti órákban zajlik, így érdemesebb a túrát a délelőtti, kora délutáni órákra időzíteni, emellett általában a félreeső, tehát a kijelölt turistaútvonalaktól távolabb eső területek számítanak veszélyesnek. Ha mindezeken túl is szeretnéd magad nagyobb biztonságban tudni, érdemes minél feltűnőbb színű ruházatot viselni.

 

forrás: internet



"Szeptember 1-én vadászati főidény veszi kezdetét.
Tisztelt Lakosság, Kedves Erdőjárók!

A szeptemberben kezdődő vadászati főidény miatt - balesetvédelmi- és a gazdálkodást egyéb módon befolyásoló okokból kifolyólag - a SEFAG Zrt. üzemi vadászterületein 2013. szeptember 1. és szeptember 30. között ERDŐLÁTOGATÁSI TILALMAT rendel el!

A látogatási tilalom részleteiről a helyi önkormányzatok hirdetőtábláin, az erdei utak mentén fellelhető táblákon, illetve a helyben gazdálkodó erdészeteknél tájékozódhatnak.
Megértésüket előre is köszönjük!"
Forrás: sefag.info
 
 

Erdőlátogatás korlátozásáról
Erdőlátogatás korlátozása vadászati tevékenység miatt.

A ZALAERDŐ Zrt. értesíti a lakosságot, hogy 2013. szeptember 1-30. időszakban az üzemi vadászterületein intenzív vadászati tevékenységet folytat. A balesetek elkerülése és a vadászati jog zavartalan gyakorlásának biztosítása érdekében, a 2009. évi XXXVII. Tv. – Erdőtörvény – 94. § (1)-(2) bekezdése alapján, mint erdőgazdálkodó és egyben vadászatra jogosult, az erdőterületek látogatását, a gyalogos- és járműforgalmat korlátozzuk.

2013. szeptember 1-jétől 2013. szeptember 30-ig naponta, délután 16.00 óra és reggel 8.00 óra közötti időszakokban az erdőn tartózkodni tilos! Ezen korlátozásra a Községi Önkormányzatok hirdetőtábláin és az erdőbe vezető utaknál a figyelmet külön felhívjuk. Amennyiben szervezett kiránduló csoportok igénylik, előzetes időpont- és helyszínegyeztetéssel az erdőlátogatás megoldható. Az egyeztetést Páll Tamás vadászati felügyelőnél, a 06 (93) 500-206-os telefonszámon lehet megtenni. 
 
Gyaloglás, túrázás

A gyalogosan történő erdőlátogatással kapcsolatban a következő szabályok vannak érvényben, melyek az Erdőtörvény 91. §-ban találhatók meg:
  • Az erdőben üdülés, sportolás és kirándulás céljából gyalogosan bárki saját felelősségére ott tartózkodhat.
  • Az erdő látogatója az erdei életközösségben, az erdő talajában és az erdészeti létesítményekben kárt nem okozhat, az ott tartózkodók pihenését, valamint a rendeltetésszerű erdőgazdálkodási tevékenységet indokolatlanul nem zavarhatja.
  • Az erdő látogatója köteles az erdőgazdálkodónak okozott kár és költség megtérítésére.
  • Üdülési, sportolási, illetőleg kirándulási célból - a kijelölt út kivételével - gyalogosan sem vehető igénybe az erdősítés területe, amíg a rajtalévő faállomány a két méter átlagos magasságot el nem éri; valamint az erdőrezervátum magterülete sem látogatható.
Az erdő látogatásával, haszonvételével kapcsolatos további szabályok, amelyek az Erdőtörvény 69. § és 93. §-ban és a Végrehajtási rendelet 41. §-ban találhatók meg:
  • Az erdőben az egyéni szükségletet meg nem haladó (személyenként 2 kg) gomba, vadgyümölcs, gyógynövény gyűjtése engedélyezett. Ezt meghaladó mennyiség gyűjtéséhez az erdőgazdálkodó előzetes írásbeli hozzájárulása szükséges. Az egyéni szükségletre gyűjtött gomba, vadgyümölcs, illetőleg gyógynövény kereskedelmi forgalomba nem hozható.
  • Csak az erdőgazdálkodó hozzájárulásával szabad az erdőben:
    • huszonnégy órát meghaladóan üdülési, illetőleg sportolási célból tartózkodni, táborozni, továbbá sátrat felverni;
    • turistaútvonalat kijelölni és létesíteni;
    • turisztikai berendezést, létesítményt építeni és fenntartani;
    • ideiglenes árusítóhelyet üzemeltetni;
    • az Erdőtörvényben külön nem nevesített sportversenyt rendezni
  • Az erdőben jelet, mérő-, vagy gyűjtőeszközt elhelyezni, valamint az erdei életközösségből, az erdő talajából mintát venni csak az erdőgazdálkodó írásos hozzájárulásával lehet.
  • Az erdőben kutatási, felmérési tevékenységet végző személy köteles e tevékenységét az erdőgazdálkodónak bejelenteni.
forrás: zalerdo.hu