2014. augusztus 10., vasárnap

Nulla dies sine linea.

Sajnos nekem eltelt az idő úgy, hogy nem húztam egy vonást se. Kicsivel több mint két hónapja nem voltam itt. Azt azért nem mondanám, hogy nem jártam erre, de írni nem írtam egy betűt se. Hivatkozhatnék erre meg arra, de teljesen felesleges. Sok minden összejött és sok minden nem. Májusban teljesült egy álmom, igaz ezt már februárban a FeHoVa-n sejtettem. Természetesen ennek is volt már piciny előzménye, nyertem egy előkelő címet a VKE (Vadászati Kulturális Egyesület) fotópályázatán, amit szerettem volna átvenni. Ezért megbeszéltem az illetékesekkel, hogy elmegyek érte. Röviden, így kerültem be a VKE vérkeringésébe. Így lett a fotózás terén új életem. Május 24 -én megválasztottak a VKE Természetfotó Kör elnökének. Az egészben az a vicces, hogy jelenleg nincs igazán működőképes fényképezőgépem.
Itt halmozódtak a rossz hírek. Először kiderült, hogy a gép élességi síkja elcsúszott, nem is kicsit. Valóban a kiszemelt téma mögött fókuszált közel 15-20 centivel. Tájképnél még csak elmegy, de egy portrénál azt hiszem kicsit sok. Irány a szerviz, biztató szavak, kb. hatvanezerből meg van, nem kell zárat cserélni. Minő jó hír! Ezt tetéztem azzal, hogy városi séta közben kiesett a kezemből az aszfaltra, hát, úgy jó egy méterről. Meglepődtem, mikor belenéztem, javult a gép élessége. Huhhh! Azért elmentem és kipróbáltam, meglepően jó volt. Öröm, boldogság, no és fanfárok!
1) a kioldó gomb
Az öröm nem tartott sokáig. A fotós táskámban pihent a gép, rácsavarva a 70-200. Épp megkértek egy fotózásra, gondoltam rendbe teszem, portrénál a kis por sem előnyös. Hoppá! A vázról nem tudom levenni az üveget, mert a kioldó a táska alján pihen. Szokásos út, szerviz. Vigasztalás, "csak" tizenötezer a törött! (erre még visszatérünk) alkatrész cseréje. Visszakérdeztem, hogy egy élességi sík beállítás mennyi lenne ezen a gépen? Jött is a válasz: huszonötezer. Nem is tudtam, hogy akció van a szervizben. Kicsit több, mint három hét alatt kb. 35 ezerrel lett olcsóbb!? (mosoly, mit mosoly, röhögök!) Elkezdtem telefonálgatni, kaptam egy címet, bejelentkeztem és elvittem a gépem. Nagy volt a kísértés, mert végül is akaratomon kívül feltaláltam egy közel kétkilós bridzs gépet. Elmondtam mi a problémám, miben kérnék segítséget. Azért elmeséltem a szakszerviz árképzését is. Semmi meglepődöttség, nálam viszont annál inkább. Rövid tőmondat volt a válasz arckifejezésemre. Ilyenek. Nem akarom magam Rambohoz, vagy a Terminátorhoz hasonlítani, de egy pillanatra visszatérnék a kis törött alkatrészhez. A hivatalos neve és feladata: objektív kioldó gomb, a gomb nyomva tartása által válik cserélhetővé az optika. A szerkezet kb. 1,5 mm vastag, talán 5 mm hosszú fém rúd (belseje menetes), végén egy 2 mm vastag 7-8 mm átmérőjű félkör (a vázból talán 1 mm látszik ki). Csak azért írtam ezt le, mert ha ezt valaki ki tudja törni a gépvázból akkor neki adom az enyémet! Megcsinálták, levették az optikát és VISSZACSAVARTÁK a kioldó gombot. Ennyi, zsenikéim! Az élessége sajna nem 100%-os, de ez, mint megtudtam a korral, az alkatrészek öregedésével van összefüggésben. Csak ezen okokból nem került fel kép az utóbbi időben.

Azért néhányat ami azóta készült megosztok, igaz nem mind erdei kép, de azért van köztük "kisvad" és "nagyvad" egyaránt.
Ízelítőül...