2014. május 19., hétfő

Kis érdekesség

Kaptam, egy kedves barátom írt nekem egy levelet, aminek egy részletét meg kell osztanom, úgy érzem.


"Szevasz Csabi!


Nagyon nem tudok mit írni, ezt a részét Rád bízom, mert te már rutinosabb vagy a körítések elkészítésében! :) Minden esetre nagyon érdekes ami a képen látható és mint erdőjáró ember első körben azt mondom, hogy ritka is. Azért kíváncsi leszek mások véleményére! A bőgéses dologról sem tudok konkrétan sok mindent írni, csak annyit, hogy már tavaly ilyenkor is tapasztaltam és ma hajnalban is. Ezt már nem a véletlennek tudtam be."
Annyit sikerült kideríteni, hogy ez nem egy egyedi eset, az öregebb anyajuhok kb 5% hajlamos eme fejdísz növesztésére. Talán ha véletlenül olvassa egy vadgazda akkor lehet konkrétabb vélemény is születik. Neten utána lehetne olvasni, de szerintem nem mindig szakemberek osztják az "eszet", lásd mint én. A bőgésről májusban..., hát még semmit nem sikerült megtudni. Igaz, hallottam már én is, meg teheneket is hangot kiadni (nem riasztásnál). Várjuk az okosságokat :)

3 megjegyzés:

 1. A szarvalt muflon jerke nem olyan ritka dolog. Bár nem is gyakori. Vadgazdálkodás szempontjából azt mondják, hogy vigyázni kell az ilyen jerkékre mert jó géneket örökíthetnek. Ha már a női vonalnak is van csiganövesztő hajlama akkor a kis kosoknak elvileg jobb csigájuk lesz.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De régen láttalak! Blogodat is sokáig "hanyagoltad", de látom újra aktív lettél :)
   Köszi a szakértői választ is Zoli barátom kérdésére. Azt hiszem talán még azt is ki lehetne jelenteni, hogy valamennyire tájegység függő is lehet ez a dolog. Igaz nem vagyok benne jártas. :)

   Törlés
 2. A szokásos élethelyzet zajlik körülöttem. Építkezés, munka, gyermekvárás. =) Így a szabadidő majd hogy nem a nullához konvergál.
  De erőt kell venni magamon, mert szükséges a kikapcsolódás, na meg a természet jótékony hatása.
  Nem igen, hiszem, hogy tájegység függő lenne a jerkék szarvaltsága. Esetleg annyiból, hogy milyen minőségű a táplálék készlet. Inkább genetika lehet ez a hajlam.

  VálaszTörlés