2021. december 24., péntek

Melegen ajánlom (Infiray E3n hőkamera)

Vadász körökben is egyre gyakoribbak a “segéd eszközök” használata. Sok esetben elítélem a vadászati célú használatát, leginkább az éjjellátó céltávcsövekned és hőkamerás céltávcsöveknek. A bi- vagy monokulár infra vagy hőkamerák már valahol más tészta. Ezek használata valahogy más… Más, de még is tiltja a vadászati törvény. Az éjjellátókat és hőkamerákat hivatásos vadászoknak ajánlják a munkaköri feladataik ellátásához! A törvény rendelkezése szerint elektronikus optikai eszköz vadászaton való használata a vadászat rendje megsértésének minősül!

Ha máson nem is, de ezen a ponton változtatnék. Megkülönböztetném a cél és kereső távcsöveket, sőt a felbontást is. Igaz ennek így semmi mértelme, mert ha valami tilos, ne legyen benne kiskapu. Ez majdnem olyan, mint az 50 ccm motorkerékpár “bőrébe” 125 ccm motort rakni. Nem lehet, de még is hányan csinálják. Kár is ezen rágódni… nem vadászati céllal használom.

Két, de lassan három éve voltunk Gemencen fotózni egy páran. Egyik nap tejföl köd, ki se mentünk… minek. Viszont egy valaki kiment. Fantasztikus eredménnyel jött vissza. Ködös bőgő bika a képen. Álltunk és néztünk. Fantasztikus volt. Kérdeztük hogyan? Hiszen semmit se lehetett látni. A válasz viszonylag egyszerű volt. Hőkamerával. Nem a legnagyobb felbontású kell csak arra van szükség, hogy lásd merre van, vagy egyáltalán ott van-e? Ha ott van, akkor már van értelme cserkelni. Nagyon gyakori használatra van szükség, hogy megtudd mondani a 0,85x nagyítással a kiszemelt “préda” milyen távol van tőled. Azzal nincs baj, hogy már 700 m körül észlelheted vele a vadat, de az kb. 2 pixelt fed le a 384×288 pixeles képernyőn.


Nagyon jó használatot nyújt az erdőben. Eddig egyetlen igazibb cserkelésen volt társam, de mindig velem lesz azt hiszem. Mondhatnám, kétszer annyi vadat sikerült becserkészni, látni. Jó hasznát veszi az ember sötétedéskor is, mikor már a kékóra is véget érhet, de a gép szenzora enged még egy utolsó képet.

Megfogjuk szeretni egymást, már most érzem. Vadászatnál nem fogom használni, annyit nem ér az egész, hogy véletlen egy ellenőrzés vagy egy jóakaró hozzá segítsen a vadászati engedélyem visszavonásához.