2011. január 25., kedd

Egyre több az orvvadász - a hivatásos vadászok törvénymódosítást kezdeményeznek!

Egyre többet lehet hallani ismételten az orvvadászatról. Nem szeretnék méllyen belemenni, miért is lett ennyire elterjedt, de valószínű közrejátszhat a világválság, az emberek elszegényedése, megélhetésük veszélybe került stb. Ne gondolja bárki is, hogy pártját fognám ezekkel a mondatokkal azoknak, akik ebből próbálnak megélhetési forrást remélni. Nagyon is elítélendőnek tartom!

"Az állatok a kihelyezett hurokcsapdákban több napig is szenvednek, mielőtt elpusztulnak, ezért a vadászok szerint állatkínzásért is felelősségre kellene vonni őket. Törvénymódosítást kezdeményeznek a hivatásos vadászok, hogy állatkínzás miatt eljárás indulhasson az orvvadászok ellen. Szerintük ugyanis egyre több orvvadász járja az észak-magyarországi erdőket, erre utal, hogy egyre több vadcsapdát találnak az erdőben. Az állatok a hurokcsapdákban több napig is szenvednek, mielőtt elpusztulnak.
Minden nap járják az erdőt a vadászok. Rendszeresen találnak vadcsapdákban elhullott állatokat. Az orvvadászok gyakran el sem viszik zsákmányukat. Ha tetten érik őket, akkor is tagadnak.
„Maximum azt mondják, hogy ők természetjárók, észrevették, hogy itt hurok van, le akarták venni, hogy a szegény vadat ki akarták szabadítani, tehát mindenféle hazugságot kitalálnak, mert tudják nagyon jól, hogy ez a kategória már az állatkínzásban van” – nyilatkozta a Híradónak, Polyák László, vadász.
Ha indul is eljárás az orvvadászok ellen, általában néhány ezer forintos büntetéssel megússzák. A hivatásos vadászok szerint szigorítani kellene a szabályokon, és a hurokcsapdával vadászókat állatkínzásért is felelősségre kellene vonni."
forrás: vadászmester.hu

3 megjegyzés:

 1. Egy kis adalék a "hurkolos orvadasz" témához.
  Jomagam a termeszetfotozas mellett 12 évig vadőrködtem is. Így azt hiszem van egy kicsi ralatasom a dologra. A klasszikus orvadasz okozta kártétel, vadpusztitas messze eltörpül a legallis, "tagi" vadasz orvadászatához képest. Értem ezalatt a normál tagsággal rendelkező hobbi vadászok egyet beirok a fuzetbe kettőt meg hazalopok gyakorlatat.
  Nem felmenteni akarom a hurkos orvadaszt. Foleg nem a hurokkal okozott allatkinzást. De sajnos amig a vadőrök a vadasztársaság alkalmazottjai addig nagy változas nem lesz a dolgokba. A vadortől iskolai végzettséget kovetelnek. Mig a kozvetlen felettese ( pl. a vt. elnök) akár 8 általánossal is betoltheti a poziciot..
  A vadőr esetleg orvadaszaton kapná a közvetlen fönökét, vagy bármeik tagot, utanna másnap azok szépen kirugják es ennyi az ugy. Vagy is elég ezzel fenyegetozni es elmegy a vador kedve a tagság orvadaszati megfigyelésétől...

  Megoldás:
  Vadőr függetlenitése a vadasztarsaságtol. Akar a vadasztarsasagi teruletek egy nagyobb regioba valo csoportositasa is. Regionként, teruletaranyosan felallitani vadorlétszamot. A vadaszok teruletaranyosan befizetnek egy alapba. Ebbol vannak fizetve tobbek kozt a vadorok. Stb, stb, tobb komplex valtozasra volna szukség..

  VálaszTörlés
 2. Amit írsz az több évtizedes probléma, de a '90 -es évek óta lendült be igazán. Csatlakoztak ehhez a "mozgalomhoz" az ún. sportvadászok is, természetesen akinek nem inge..., de elég sok helyen olvasható, hallható ez is. Mióta a vadászatnál nem az etika, hanem a pénz a fontosabb azóta megváltozott minden, még a fotózás is. Már egyre több helyen a segítőkész vadász is mutogat a zsebére, de hál'Isten ez a kevesebb. Azt hiszem ezt a problémát sem mi fogjuk orvosolni...

  VálaszTörlés
 3. Én azt nem értem, korábban azt olvastam, hogy már történt törvénymódosítás, és már hivatalosan is állatkínzás a vadorzás. Akkor most mégsem?..
  Persze mindez akkor érdekes igazán, ha érvényesíteni lehet ezeket a büntetőjogi formulákat a gyakorlatban is, de azért engem izgat önmagában is.

  VálaszTörlés