2013. február 14., csütörtök

FeHoVa 2013

Ma nyílt meg, a jubileumi 20. Fegyver, Horgászat, Vadászat nemzetközi kiállítás. A kiállítás február 14-17 között tekinthető meg. A rendezők, igazán kitettek magukért, hiszen sok újdonságot sikerült felvonultatniuk a kiállítási területre. Ilyen kiemelkedő újdonság például a preparátor verseny a 120 kiállított szebbnél szebb preparátumokkal. Madarak, emlősök sorakoznak egymás után, kis diorámák segítségével elevenedik meg a természet kicsiny szelete. Valamint a FeHoVa Szépe verseny. Itt mindenkinek lehet szavazni a vadászhölgyekre.



Kiragadva egy két újdonság a jubileumi kiállításról...

A magyar solymászat elfoglalta méltó helyét az emberiség kulturális kincsei között, felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségének reprezentatív listájára - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Talán ez volt a legörömtelibb bejelentés a megnyitón. Végre ismét, valóban méltó helyére került a magyar solymászat.


- "Korunk Széchenyi Zsigmondja", Hidvégi Béla 2012-ben nyitotta meg második kiállítását Sopronban, az Erdészeti Múzeumban. Itt a világjáró vadász által elejtett állatok nyak- és fejtrófeái láthatók,  és személyes tárgyai között a látogató az alapító otthonában érezheti magát. A soproni kiállítás a világon egyedülállóan helyt ad egy olyan interaktív kommunikációs rendszernek, amely szemléletesen mutatja be az SCI, az OVIS és az Ullmann Award vadászati szervezetek történetét, működését, szabályozó rendszereit, megszerezhető díjait, angol, német és magyar nyelveken. Ez a kommunikációs rendszer most fog bemutatkozni a nagyközönség előtt a FEHOVA-n.
- A Kalocsai Porcelán Manufaktúrát 1971-ben alapították, azóta arra törekszünk, hogy magas színvonalon ötvözzük Kalocsa és környéke több száz éves, világhírű, színpompás népművészetének legnemesebb hagyományait a porcelánfestés művészetével. A FeHoVa 2013 kiállításon standunkon megismerhetik új, vadász mintás porcelán kollekciónkat. A látogatók figyelmébe ajánljuk termékeink széles körét, az étkészletektől a kisebb ajándéktárgyakig. Készleteinket ajánljuk vadászházak, vadász-termek berendezésére, felszerelésére, melyek sokféle kiegészítővel teszik teljessé a "vadász asztalkultúrát". 
Ajándéktárgyaink (kupák, serlegek, falitálak stb.), egyedi feliratozással, emlékezetessé teszik az ünnepi eseményeket, kiváló ajándékok a vadászatot kedvelő ismerőseinek, szeretteinek. 

- Idén rendezik meg először a „FeHoVa Szépe” versenyt - A döntőre a kiállítás alatt, 2013. február 16-án 14 órakor a vadász színpadon kerül majd sor. A továbbjutott hölgyek képeit is Magyar Vadászlap standján. A 12 kiválasztott hölgynek a döntőben elegáns, vadászias ruha a kötelezően előírt viselet. Nehezíti a versenyt, hogy a ruhák beszerzése, a hajviselet készítése és a sminkelés a versenyzők feladata. A „Miss FeHoVa” szépségversenyen indulóknak nem csak szépnek, okosnak is kell lenniük. Az elődöntőkön néhány mondatban meg kell indokolniuk, miért jelentkeztek, mit tudnak a magyar vadászatról-vadgazdálkodásról, stb.

 
Az egységes ruha, nézés is segít a nézőknek a szavazásban. Így mindenki csak a kidomborodó tehetségre koncentrál.

- NIMRÓD VADÁSZÚJSÁG standján a "Vadászúton a világ körül" Németh Attila és felesége egy évig tartó világ körüli útjának vadászati eredményeit mutatja be, 45 darab, többségében egészben preparált állatot. A falon helyezkednek el a nyakas és koponyás trófeák, amelyek mellett Bakonyi Andrea briliáns helyszíni fotóit is megtekinthetik a látogatók. A lenyűgöző, egyedülálló úti élményekből látványos, érdekfeszítő könyv is készül, amelyet a FeHoVán mutat be a Nimród.

- I. FEHOVA Preparátorbajnokság 
Az évente megrendezett nagyszabású, nemzetközi preparátorversenyekhez kapcsolódva kerül megrendezésre a hazai bajnokság 36 magyar preparátor mintegy 120 versenymunkájával. A bírálatot egy dán és egy finn  nemzetközi bíró végzi nemzetközi pontozási rendszer szerint. A három kategória első  három helyezettje arany, ezüst, illetve bronzplakettet kap, ezen kívül egy közönségdíj és egy Kittenberger Trófea Díj kerül átadásra.

- VADÁSZATI KULTURÁLIS EGYESÜLET
Az erdőgazdaságok közös körstandjának a külső installációját – az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan – ezúttal is a Vadászati Kulturális Egyesület Képzőművész körének a tagjai készítik- az alkotások (festmények és fotográfiák)  egy része korábban elnyerte a „Vadászati kulturális érték” minősítést. Az egyesület standján a VKE Diana Vadászhölgy Klub által szervezett – immár hagyományosnak mondható – gyerekfoglalkoztató mellett alkalom nyílik a legnevesebb kortárs vadászíróinkkal való találkozásra és élő képzőművészeti bemutatót is lehet majd látni. Az érdeklődők megfigyelhetik, hogyan születik egy vadászfestmény, de lehetőségük lesz az agancsfaragás apró trükkjeinek meglesésére is. A VKE Magyar Vadászkürt Egylet a kiállítás minden napján gondoskodik a színes és változatos kürtös programokról, szombat délután pedig a Vadászati Kulturális Egyesület rendezi meg a „FEHOVA Kupa 2013” elnevezésű nemzetközi szarvasbőgő 
bajnokságot, mely a nagy-színpadon lesz látható és hallható.
Idén is találtunk meghökkentő "termékeket" a kiállításon. Máig nem is értem hogyan lehet ezt megengedni... Véleményem szerint -ha ez érdekel valakit- rontja a színvonalas kiállítási összképet. Főleg, hogy egyre több a nemzetközi kiállító, ismét divat lett egy két vendégországot meghívni. Most is látható volt egy kis ízelítő Afrikából az Afrika Expo keretén belül.

Találkoztunk humoros feliratokkal is, de lehet csak számunkra volt az, épp az adott pillanatban.

reggeli ajánlat: kés, villa
Meglátogattuk a kutya kiállítást is, ahol az ebeknek csak a szaga maradt. Sikerült kifognunk azt a pillanatot, időt, mikor senki sem  volt a porondon. Egy jó fej kutyus produkálta magát, cimbizgetett minden arra járóval. Nekünk ő lett a kutya show sztárja, egy malamut. Találkoztunk még egy másik szépséges kutyával is, őt csak nézni lehetett, nem barátkozott senkivel, fenségesen mutogatta magát és ennyi. Megértettük, miért nem ereszkedett le annyira, hisz ő egy Akita.

hevesek voltak az érzelmek