2013. szeptember 7., szombat

Kullancslegyek, vagy ne legyek?

A kullancslegyek (Hippoboscidae) madarak és emlősök ektoparazitái. Egyes fajai szárnyatlanok, mások csökevényes szárnyakkal bírnak, megint mások viszont jó repülők. Vannak háziállatokon élő fajaik, mások vadon élő madarak vérszívói. Lárvális fejlődésük nagyrészt az anya testén belül zajlik, a megszülető lárvák azonnal bábozódni kezdenek. A bábok rendszerint gazda fészkében fejlődnek, esetleg egyes hosszabb szőrű emlősök esetében a gazda szőrzetében találhatók. A bábból kikelő imágó alkalmas gazdaállatot keres, majd annak szőrzetében vagy tollazatában él. Vérszívásukkal mikrobiális élősködőket is terjeszthetnek.

Hazai fajok és gazdafajaik:
  • Ló-kullancslégy (Hippobosca equina) – ló
  • Kutya-kullancslégy (Hippobosca longipennis) – kutya
  • Szarvas-kullancslégy (Lipoptena cervi) – szarvasfélék
  • Juh-kullancslégy, más néven juhcsimbe, paklincs (Melophagus ovinus) – juh
  • Ornithoica turdi – kisebb Énekesmadarak, főleg nyíltabb tájakon
  • Ornithomyia avicularia – madarak, főként nagy testű énekesmadarak és ragadozó madarak
  • Ornithomyia biloba – fecskefélék
  • Ornithomyia fringillina – madarak, főként kisebb, erdei énekesmadarak
  • Stenepteryx hirundinis – sarlósfecske, fecskefélék
  • Crataerina pallida – sarlósfecske
 A tömör, száraz anyagot köszönjük Wikinek. 

Saját tapasztalatot is sikerült összegyűjtenem e nemes rovarral, hogy a nyű essen belé... Szinte megölhetetlenek ezek a vérszívók. Arckönyves oldalamon írtam már, hogy gyerek koromban sokat jártam kint az erdőben, nyaranta sokat melóztam, a cserkész (cserkelő) utakat takarítottam egy vadász bácsi területén. Szerencsére nem voltam egyedül a fiával ketten serénykedtünk, próbáltuk elválasztani az avart a földtől. Néha egy két gyökér elég sikeresen akadályozott a gyors munkavégzésben, de átvágtuk magunkat minden fennakadáson.
Ritkán pihentünk, mert méterre fizettek, de a napi mennyiség is ki volt adva. Ezeken a ritka pihenőkön figyeltünk fel ezekre a rovarokra először. Minél jobban izzadtunk, annál több dög talált meg bennünket. A legrosszabb az volt amikor a ruha alá bemászott és csak otthon vettük észre.  Megfoghatatlanok. Morzsolgattuk, összenyomtuk, de szinte mindig valahogy feléledtek. Mindent túlélnek... Ahhh akkor biztosan Bear Grylls keze van a dologban. Olyan ez, mint Chuck Norris.

 

A mai napig zaklatják az embert és nem, hogy csökkenne a számuk, inkább nő. Viszont azt már sikerült megfigyelni, hogy ahol tömegesen vannak, ott a közelben szoktak lenni szarvasok is. Nem 100%, de az esetek többségében bejön.