2016. január 3., vasárnap

Bakancslista újragondolva

Olvastam valahol, mert foglalkoztat, hogy mi az igazi bakancslista. Nem is tudom, hogy jön ez ide, de azt hiszem ez az oldal is egy kicsiny bakancslista része. Én is úgy vagyok vele, hogy lassan már életem lemezének a "B" oldalát fogom játszani, így elgondolkodtam számomra mi lehet az a bakancslista amit ÚGY megvalósítanék. Na, most jön az amit olvastam. Valahogy úgy kezdődött, hogy mindenkinél az életben van egy jelentős állomás, ami általában a kerek évfordulók körül forog. kinek a 30, kinek a 40, de amikor már a tortába külön szeletet kell betoldani az 50. gyertyához... akkor kezdődik a katasztrófa. Ha ez még mindig nem lenne az, a 60. tuti beteszi a kaput. Állítólag tudósok szerint ez az a kor, amikor már az ember fizikai és érzelmi szempontból is kezd egy kissé szétesni. Egyre jobban sajnáljuk magunkat, természetesen vannak itt is kivételek.
Ezért aztán érdemes még az ötvenes éveinkben megtenni pár dolgot, hogy felkészüljünk az idős korra és utólag ne sajnáljuk magunkat annyira.

Hogy is kezdődött az írásban...


1. Tegyél szert fiatalabb barátokra
Ha nem akarsz majd egy nyugdíjasklubban punnyadni a tévé előtt, időben kezdj el barátkozni nálad fiatalabb emberekkel. A fiatalabbak általában lelkesek és mások a tapasztalataik, mint neked, vannak új ötleteid, ezért rád is sugározhatnak egy kis életörömöt. 

2. Szokjál le egy rossz szokásodról
Dohányzás, ivás, zabálás, tévézés elhülyülésig - a magyar embernek annyi rossz szokása van, hogy biztosan neked is akad olyan, amit hanyagolhatsz egyszer s mindenkorra. Mellé még fogyjál is egy kicsit, ha túlsúlyos vagy, és jobban érzed majd magad, amikor 60 leszel.

3. Tervezd meg a visszavonulásodat
A jó hadvezér szervezetten vonul vissza a seregével, nem hagyja, hogy mindenki pánikban rohanjon hanyatt-homlok. Te is találd ki, hogy ha már nem dolgozol az eddigi állásodban, mit szeretnél csinálni helyette. Vigyázat, a fokozatos szellemi-fizikai leépülés mint opció nem játszik! Gondold át, melyik hobbidat tudnád átalakítani állandó kedvteléssé, legyen az természetjárás, zenehallgatás, amatőr helytörténeti kutatások és hasonlók.

4. Bocsáss meg az ellened vétkezőknek
A régiek úgy mondták, a haragtartás olyan, mintha mérget innál, és azt várnád, hogy a másik hal meg. Rendezd a régi számlákat nagyvonalúan, bocsáss meg, akinek lehet, hogy ne legyél hatvan után megkeseredett öreg szivar / vén szipirtyó.

5. Állíts össze szupercsapatot
Ha most körbenézel, láthatod, hogy jelenleg is egy csomó ember próbál segíteni, hogy gördülékenyen menjenek a dolgaid. Van ügyvéded, orvosod, könyvelőd, brókered, lelkipásztorod, autószerelőd, akiknek a tanácsaira számíthatsz. Ha nincs, keress magadnak, ha pedig az eddigiekben nem bízol eléggé, cseréld le őket. Megnyugtató lesz a tudat, hogy csak fel kell emelned a telefont, és valaki megmondja, mi a teeendő.

6. Legyél született optimista
Ez elsőre nyilván hülyén hangzik, mert valaki vagy született optimista, vagy nem. Pedig ez a hozzáállás is megtanulható, olyannyira, hogy a vérévé válik az embernek. Ha begyakorlod, hogy minden problémára van megoldás, és minden helyzetből viszonylag jól is ki lehet jönni, annak számtalan előnye lesz majd, például kisebb valószínűséggel kapsz infarktust és reggel több kedved lesz fölkelni.

7. Tanulj meg egyedül is elboldogulni
Van egy csomó olyan tevékenység, például a kertészkedés, amikor az ember önmagában piszmog, és élvezi a saját társaságát. Ezt érdemes minél előbb elsajátítani, mert idős korban egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy mindenki leginkább magára számíthat. Nézd újra a kedvenc filmjeidet, próbáld megfejteni, hogy pár divatos író mi a bánattól lett olyan felkapott, tarts kutyát, macskát, ha nem félsz, hogy előbb halnak meg, mint te.

8. Kezdj el félretenni a bakancslistádra
Ha költséges dolgok szerepelnek a bakancslistádon - például be akarod a járni a leghíresebb Hemingway-regények színhelyeit, ami elég komoly túra -, ideje elkezdeni spórolni rá.

9. Csinálj valamit, ami fontos számodra
Egy csomó ember ötven felett aratott káprázatos sikereket, mert akkorra jutott el odáig, hogy tenni akart valami igazán jelentőset. Harland Sanders „ezredes” fiatalon is sütögetett csirkét, de csak hatvan felett lett milliomos, miután a Kentucky Fried Chickens hálózata egész Amerikában elterjedt. Ronald Reagan is fiatalon elkezdett politizálni, de az első jelentős posztra csak 55 éves korában választották, hogy azután egészen az elnökségig vigye. Nem kell persze ekkora ambíciókkal nekilátni, de legyen valami, aminek értelmét látod, és esetleg még azt is hiszed róla, hogy kicsit jobbá teszi a világot.

forrás:internet