2013. március 6., szerda

Kezdődik a kullancs szezon

Megint járja az internetet a csodamódszer, a kullancs eltávolításáról. Már ebben a blogban is írtam erről a "jól bevált" őrségi módszerről. Kamu az egész, ha józan paraszti ésszel végig gondoljuk. De benne volt a varázs szó, védd meg te is gyermeked egészségét, ezért osszad is rendületlenül. Ha valaki elkezd egy marhaságot szétkürtölni a világban, akkor a többi követi is ebben. El sem olvassák, csak "félnek", ezért azon a címen, hogy jót tesznek osztják is.
Igen, a legbiztosabb módszer (TUDOMÁNYOS MÓDSZER, NEM KAMU), ha te is és a kis házi kedvenced is a négy fal között maradtok örökre. Akkor nem megy bele a kullancs senkibe sem. Azt viszont tréfán kívül nem árt tudni, a kullancs városiasodik. Nem csak az erdőben lehet rábukkanni, de a városi parkokban játszótereken stb. meglelhető. Ezért érdemes a megfelelő óvintézkedéseket megtenni a kockázatok csökkentése érdekében. A hazánkban élő kullancsfajok márciustól júliusig, valamint szeptembertől novemberig a legaktívabbak, de egész évben jelen vannak. Kedvelik a sűrű aljnövényzetet, bozótokat, bokrokat, továbbá úgynevezett háromgazdás fejlődési ciklusuk miatt az olyan élettereket, ahol például sünök, madarak, háztáji és háziállatok fordulnak meg. Az embernél egyszerű a helyzet, általában 24 órán belül észrevesszük és eltávolítjuk a kellemetlen vérszívót. Viszont házi kedvencünknél nehezebb észrevenni, még a rövid szőrűeknél is, így ebben az esetben ez a kritikusabb 24 óra kitolódhat. Ezért ajánlott egész évben minőségi kullancsellenes készítményt használni, amely hosszú távon védelmet biztosít, a tapasztalatok szerint ugyanis gyakran megfeledkezünk a rendszeres havi alkalmazásról. Nagyon jó védettséget nyújthat, és minden igényt kielégíthet például egy repellens (a kullancsok táplálkozását gátló) nyakörv, amelynek vérszívást megelőző és kullancsölő hatása egyaránt bizonyított.
Ha kullancsot észlelünk, mindig tekergetés nélkül, egyenesen húzzuk ki egy csipesz vagy akár a körmeink segítségével.

Végül tíz tévhit a kullancsokról:

1. A kullancs messzi erdőkben él
A városi zöldövezetek, parkok, futtatók, sőt még a gondozott kiskertek is a kullancsok gyakori előfordulási helyei lehetnek. Vannak kullancsfajok, amelyek valóban gyakoribbak lombhullató erdeinkben. Egy négyzetméteren több száz, egy hektárnyi (számukra megfelelő) területen több millió egyed is élhet.

2. Télen nincsenek kullancsok
Egy hosszabb, fagyos időszak során valóban nincsen kullancsveszély, de egy enyhébb télen végig aktívak lehetnek, így hazánkban gyakorlatilag 12 hónapos kullancsaktivitásról beszélhetünk, a két leggyakoribb faj esetében erős tavaszi és őszi csúccsal.

3. Az EU tiltja a kullancsok elleni permetezést, ezért számuk az elmúlt években jelentősen megnőtt
Kullancsok ellen a környezet permetezésével védekezni nem célszerű, mivel a nagyobb hatékonyság elérése érdekében rendkívül nagy mennyiséget kellene kijuttatni az adott vegyszerből a környezetbe. Ez a kezelés az anyagi vonzata mellett a járványügyi kérdésekkel foglalkozó nemzetközi szakmai központok (WHO, CDC, ECDC) részéről is ellenjavallt. Valószínűleg ez az oka, hogy az EU-ban jelenleg nincs regisztrált szer, amelyet ilyen célból használni lehetne. A kullancsok egyedszámának vagy aktivitásának az elmúlt években történő növekedése megállapításához nem áll rendelkezésünkre elegendő adat.

4. A kullancsok rövid életű rovarok
A kullancsok nem rovarok, a pókszabásúakhoz sorolt ízeltlábúak. Erős ellenálló képességű atkák, fejlődési ciklusuk akár 8 évig is eltarthat.

5. A kullancs a fákról ugrik ránk
A kullancsok ugrani nem képesek, általában az aljnövényzetről, esetleg a bokrokról másznak az állatra vagy emberre.

6. Az ultrahangos riasztókészülékek hatásos kullancs elleni védelmet jelentenek
Ezt tudományos vizsgálatok nem támasztották alá.

7. Sör, pálinka, fokhagyma vagy B-vitamin fogyasztásával távol tarthatjuk a kullancsokat
Ezt tudományos vizsgálatok nem támasztották alá.

8. Ha kullancs elleni készítményt használunk, kutyánk, macskánk teljes biztonságban van
Sajnos, ez nem feltétlenül igaz. Különböző minőségű és hatóanyag-tartalmú szerek vannak jelen a piacon. A háziállatok biztonsága például repellens termékek (pl. Bayer Foresto) használatával valóban közel 100%-osra növelhető.

9. A kullancsot tekergetéssel vagy olajos, „szagos” krémmel bekenve távolítsuk el
Ez a legrosszabb, amit tehetünk. A kullancs ilyenkor elkezd fuldokolni, ezért megnőhet az esélye a kórokozók szervezetbe jutásának.

10. Ha kullancsot találunk magunkban, érdemes orvoshoz fordulni
Amennyiben egy napon belül eltávolítjuk a vérszívót, akkor nem valószínű, hogy bármilyen kórokozóval fertőződnénk. Ha viszont esetleg napokkal később távolítja csak el az orvos a kullancsot, addig jelentősen növeltük a várakozással az esetleges fertőzés veszélyét is. A legfontosabb szabály: amint kullancsot látunk magunkban vagy háziállatunkban, minél hamarabb távolítsuk el.