2022. február 26., szombat

Idézetek II.

Ha jól emlékszem pár évvel ezelőtt írtam néhány idézetet Nádler Herberttől. Nem baj, ha hallja, olvassa az ember nagyjaink frappáns, olykor vicces, vagy igen csak komoly idézeteit. Némelyik oly annyira ismert, hogy nem csak vadászberkekben, de a "civil" életben is ismerik. Ilyen Gróf Széchenyi Zsigmond "a vadászat: vadűzés és erdőzúgás, de több erdőzűgás". Másik nagy kedvencem Robert Capa, neki is van hasonló közismert mondása: "Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel". Most néhány hasonlót gyűjtöttem ide egy csokorba.

"A vadászat többek szemében a férfiasság, az erő, a hatalom szimbóluma is. A vadászok azt tartják, hogy a vadászaton ismerszik meg, ki milyen ember valójában."

Majtényi György

"A vadászat akkor is véget ér, ha a vadászok halnak meg."

Felkai Ádám

"A vadászatot egyáltalán nem a lövés tudománya, nem a gyilkolás és nem az étel, a bőr s a trófea jelenti, hanem mindez együtt, és még sok sok minden, ami túl van ezeken. Ősi örökség ez, amit egyik ember örököl, a másik nem. Ősi harc ez a család táplálékának megszerzésére, kutatási vágy, megfigyelés, tudásszomj, kalandkeresés, gyűjtési szenvedély, erdők, mezők, nádasok szeretete, még ilyen fagylaltállapotban is... és ha nem szólhat a puska, akkor is!"

Fekete István

"Úton lenni majdnem mindig kellemesebb, mint megérkezni. A vadászatot jobban szeretjük, mint a zsákmányt."

Erling Kagge

"A vadászat a túlélés egy módja mind az állatok, mint a természeti népek számára, akik továbbra is ezáltal jutnak táplálékhoz, menedékhez, orvossághoz és meleghez. Én is megeszem a fácánt, a hegyesfarkú fajdot, a vadkacsát és a többi madarat, amelyet elejtek, de számomra a fő értéket nem a húsuk képviseli, hanem az, hogy segítenek fenntartani kapcsolatomat a vad természettel. Lehetővé teszik, hogy évente egy-két hétre megint kiélesedett érzékekkel bíró ragadozóvá váljak, hogy felfedezzem énem vad és szinte elfelejtett részét, és hogy teljes életet éljek a vadonban, ami sajnálatosan ritka élmény a mai modern világban."

Jim Robbins

"Azt mondják, hogy a vadászathoz való kedvtelés veleszületik az emberrel - valami ösztönszerű szenvedélynek a maradványa. Ha ez igaz, azt hiszem, hogy a szabadban való élet gyönyörűsége, ahol az égbolt alkotja a tetőzetet s a föld az asztalt, ugyanannak az érzésnek egyik megjelenési formája; a civilizálatlan ember tér benne vissza a maga vad és veleszületett szokásaihoz."

Charles Darwin

Ha már a bevezetőben említettem, akkor a fotózás végett álljon itt néhány ismert és kevésbé ismert R. Capa idézet is.

"Egy fénykép azért lesz díjazott, mert megmozgatja a szerkesztők képzeletét, és akkor telik meg élettel, amikor a közönség elé kerül.

Egy fényképek nélküli ügy nemcsak hogy elfelejtett, de vesztett ügy is.

Nem elég tehetségesnek lenni, magyarnak is kell lenni.

A győzelmet fotózni nagyjából olyan, mint egy esküvőt fotózni a templomban tíz perccel az ifjú pár távozása után. Néhány konfetti ott csillogott még a tér sarában, de az üres gyomrú násznép hamar szétoszlott, és máris azon tűnődött mindenki, hajba kapnak-e holnap az újdonsült házasok.

Egy-egy nagy esemény jól kivágott része többet képes megmutatni a valóságról olyasvalakinek, aki nem volt jelen, mint a kép egésze."

Robert Capa
forrás: citanum.hu